12 april 2012

Smörgåstårta med lax, tonfisk och räkor

Igår åt jag denna underbart goda smörgåstårta på vår (sy)junta. De flesta tog tre rejäla bitar av smörgåstårtan - det säger väl en del om hur god den var och hur glupska vi är :-)

Jag har ett litet problem (ett i-landsproblem iofs), jag tycker nämligen att det är så tråkigt att skala räkor, men det är helt klart värt jobbet.

Antal portioner: 4
12 skivor vitt landgångsbröd utan kanter

Fyllning 1:
Garnera enligt receptet eller gör som här - låt fantasin flöda fritt
1,5 dl lättmajonnäs
2 dl lätt crème fraiche
150 g rökt lax i tärningar
150 g skalade räkor i fina bitar
3 msk hackad dill

Fyllning 2:
1 dl lättmajonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 burk tonfisk
1 msk chilisås
1 msk svensk senap
1 msk hackad dill
2 hårdkokta hackade ägg

Garnering:
1 dl lättmajonnäs
1 dl lätt crème fraiche
ca 12 tunna skivor rökt lax
400 g skalade räkor
tunt skivad gurka
citronskivor
tomatskivor
dillvippor

Gör så här
1. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till fyllning 1.
2. Rör ner lax och räkor och hackad dill.
3. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till fyllning 2.
4. Låt tonfisken rinna av och mosa den lite. Rör ner den och chilisås, senap och hackad dill. Smaka av.
5. Lägg ut tre brödskivor som botten. Fördela hälften av fyllning 1 över dem.
6. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden och tryck till – lite som att bygga lego!
7. Bred fyllning 2 över brödskivorna och strö över hackade ägg.
8. Lägg på tre nya brödskivor på samma ledd som de första.
9. Bred resten av fyllning 1 över och täck med de sista brödskivorna på andra ledden. Tryck till.
10. Svep in tårtan i plastfolie och ställ den kallt några timmar, gärna över natten.
11. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till garneringen och bred över och runtom hela tårtan.
12. Gör små laxrosor och garnera tårtan som på bilden eller efter din egen fantasi.

Receptet är hämtat från recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar