2 april 2012

Källarfranska special

I kväll tog vi en promenad, det var soligt med luften var iskall. När vi kom hem var vi lite lätt frusna och vad är då inte bättre än att baka. Nu har vi provsmakat, det är så smarrigt med nybakat bröd och det doftar så gott i huset.

Vi utgick från ett grundrecept på källarfranska. Men vi gillar ju att testa och dessutom göra brödet lite nyttigare. Vårt recept är här:

40 frallor
1 dl vatten
60 gram jäst
1 msk margarin eller olja
1 msk salt
1 msk honung (kan uteslutas)
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
6 dl rågsikt
14 dl vetemjöl special (spara lite av mjölet till utbakningen)
Strö över sesamfrön, linfrön, rågkross eller fiberhavregryn, låt fantasin flöda :-)

Smula ner jästen i en bunke. Slå över det ljumma vattnet, margarinet/oljan och ev. honung och blanda.
Tillsätt mjölet och arbeta degen fem minuter i maskin eller tio minuter för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Gör runda bullar och strö över (eller doppa) frallorna med frön eller gryn.
Nu ska bullarna jäsa i 30 minuter.
Gräddas i 225 grader i cirka 10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar