17 mars 2012

Danskt rågbröd, 3 st

Hallå där!
För ett tag sedan testade vi att baka danskt rågbröd (ur Leilas "A piece of cake"). Om vi tar resultatet först,alltså i bakvänd  :-) ordning, så kan vi konstatera att vi kommer att baka detta fler gånger. Det var smidigt, hållbart, smular inte och väldigt gott. Dessutom känns det ju rätt nyttigt. Nackdelen är ju att man får vänta några dagar på att få äta brödet.

Den här gången höll vi oss någorlunda till receptet :-)

Deg 1
2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hel anis
2 msk malen spiskummin
2 msk salt
5 dl kokhett vatten
4 dl rågkross
1 dl linfrö

Stöt fänkålsfrön och anis i en mortel och blanda alla ingredienserna till deg 1 i en bunke, täck noga med plastfolie och låt detta stå i rumstemperatur i 1-3 dygn.
Deg 2
75 gram färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 dl mörk sirap (vi tog ca 1 dl sirap och 0,5 dl honung)
4 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
9 dl grovt rågmjöl (mjölsorterna improviserar vi ofta)
6 dl vetemjöl special
  1. Smula jästen och tillsätt vatten och sirap.
  2. Rör ner deg 1 i detta.
  3. Blanda ner solrosfrön, pumpakärnor och tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt kladdig.
  4. Knåda degen i maskin i cirka 30 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Klä tre avlånga brödformar med bakplåtspapper och fyll dem med deg. Strö över lite rågmjöl och låt bröden jäsa  i cirka 30 minuter.
  7. Skär en skåra i varje bröd och grädda långt ner i ugnen i cirka 1,5 timma, Spruta in vatten under gräddningen med en blomspruta (en till två gånger) för att ge en fin brödskorpa.
  8. Täck bröden med aluminiumfolie efter cirka 30 minuter.
  9. Lyft ur dem ur formarna och låt svalna på ett brödgaller.
Glöm inte att äta så fort det bara går att skära brödet, gärna så varmt att margarinet smälter, tillsammans med ett glas mjölk, mmmmm. Men lugn - det är gott och saftig i många dagar. / M o D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar