1 april 2012

Passa er för potatisris!

Igår var det fest och jag var en av fyra som var med och ordnade. Vi skulle laga mat till cirka 35 personer, det är inte varje dag man gör det precis. Så det blev genast lite jobbigt och man undrar om de blir lagom mycket mat. Maten räckte gott och väl och med 15 dl grädde och lika mycket turkisk yoghurt så kunde ju i alla fall inte såsen till kycklingen bli annat än lyckad.

Men hur var det med riset eller potatisen? 
Vi hade köpt jasminris, en sort som ingen av oss hade provat förut, Men det är väl inte så stor skillnad på olika sorters jasminris, tänkte vi. För att göra det hela lite festligare tog vi i gurkmeja för att få ett gult ris (det är ju snart påsk). Vi kokade riset och skulle lägga upp det i en snygg skål då vi märkte att riset var hur kletigt som helst... Men vad skulle vi göra? Vi hade ett stort gäng hungriga gäster som väntade. Det var ju bara att servera detta. Till att börja med tog gästerna riset själva. Men det blev kö, det tog för långt tid att få bort riset från serveringsskeden! Därför hoppade en av festarrangörerna in och agerade "mattant". Riset var som tapetklister!

Nu kommer vi till den verkliga poängen
- Men har ni stått och skalat och pressat så här mycket potatis? sa en av gästerna ... och det sa hon efter att hon ätit upp! Med en smakrik sås på riset så kanske det inte var så lätt att avgöra vad det var egentligen. Man äter ju mycket med ögat, så är det ju faktiskt. Hon tilldelades en vandringspokal för utmärkelsen som kvällens profil för denna eminenta kommentar.

Helt klart såg det ut som pressad potatis, ljusgult och fint dessutom :-)
Hur som helst så blev festen lyckad och gästerna gillade i alla fall kycklingrätten, den läckra fikonsalladen och tomatsalladen.

Kycklingrätten är en bra rätt om man ska ha många gäster. Speciellt om man har tillgång till en stor varmluftsugn, som vi hade. Vi kunde tillaga åtta kilo kyckling på en gång, men passa er för potatisris!


Vill ni ha receptet på basilikakycklingen? Jag kommer att lägga in det här på bloggen endera dagen, håll ögonen öppna och försök att härda ut tills dess :-) Här är receptet

Vi har lagat rätten många gånger här hemma, och även gjort lite olika varianter på kryddningar och tillbehör. Det är smidigt när man kan tillaga kycklingen helt och hållet i ugnen.

Några saker vill jag skicka med till mina barn: köp rätt sorts diskmedel, rätt sorts platsfolie och rätt sorts ris  :-)
Ha det gott! I kväll blir det nog att knyta sig tidigt ;-)
/M

2 kommentarer:

  1. Ja, potatisriset var jättegott :D
    Det gjorde inget att det var så "kletigt"
    O festen var bara sååååå rolig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteroligt att du tycker att det var kul! Jag hoppas att du kan öppna munnen idag, för äter man tapetklister så vet man ju aldrig :-)

      Radera