1 april 2012

Söta hjärtformade knäckebröd

Hej igen!

Har ni funderat på hur man gör de fantastiskt fina hjärtformade knäckebröden som vi har på vår header?
Receptet som jag vet att ni alla väntat på kommer här:

Ingredienser:

1 pkt torrjäst
2 2 tsk salt
5 5 dl lättmjölk
6 6 dl vetemjöl
6 6 dl fint rågmjöl
2 2 tsk mald anis
1 1 msk hel brödkummin
2 2 tsk mald fänkål
4 4 dl grovt rågmjöl till utbakning


Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.
3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Antingen kan du göra hål med en gaffel för att skapa lite struktur i bröden eller så använder du en kruskavel så det blir håligt.
6. Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.
7. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar