16 juni 2012

Sparrissoppa

Sparrissoppan är helt klart värd att göra igen - smidig och god
Ett recept (Per Morbergs) på en god sparrissoppa kommer här. Den var smidig och mycket god att göra, så den kommer vi säkert att göra igen.

Vi hoppade över det vita vinet och tog någon matsked vit balsamvinäger i stället, och det funkade.

Antal portioner: 6
(om man har den som förrätt så räcker den till 6 personer, men som ensamrätt så räcker det inte - om man äter som vi gjorde :-)

Färdigt på: 25 min

Ingredienser

500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin (eller 1-2 msk vit balsamvinäger)
salt och peppar

Gör så här

  1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
  2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
  3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
  4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.


Enligt Livsmedelsverket är sparris (både grön och vit) rikt på B-vitaminet folsyra, som är viktigt för bland annat cellbildningen.
/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar