29 juni 2012

Fläderblomssaft

Igår plockade jag finfina fläderblomsklasar på en buske som jag har i trädgården. Det är första året det blir så här mycket, så det var extra kul. Nu ska det bli saft! Jag hittade detta receptet på nätet:

Fläderblomssaft

30 st fläderblomsklasar 
3 st stora citroner 
1,5 liter vatten 
1,5 kg strösocker 
50 g citronsyra 

Gör så här

  1. Lägg blomklasarna i en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  6. Förvara i kyl. Den kan också frysas för längre hållbarhet.
Satsen ger ca 2 1/2 liter saft.

Ha det gott! /M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar