3 mars 2012

Kryddig lyxlax


Idag var det dags för lax. Ja, laxen var ju förstås given och en burk kokosmjölk hade vi i skafferiet. Men sen... lösningen blev att googla på lax och kokosmjölk. Vi hittade ett recept som vi utgick från men när man inte har allt hemma så går det väl lika bra med selleri :-).....


Här är vårt laxrecept
2 msk raps- eller olivolja
2 stora vitlöksklyftor
2 tsk sambal olek
1 gul lök
4 frysta laxfiléer
1-2 msk mango chutney
1 stor morot
1 röd eller gul paprika
1/2 stor purjolök
1 broccoli
2-3 msk färsk ingefära
Curry, gurkmeja, timjan, oregano, salt, peppar, paprikapulver
1 burk kokosmjölk
  1. Välj en hög stekpanna med lock. Stek upp pressad vitlök och sambal olek i oljan.
  2. Hacka den gula löken och bryn i stekpannan.
  3. Dela de tinade laxfiléerna i tärningar (ca 4-5 bitar per filé).
  4. Det behöver inte vara helt genomtinade. Sänk värmen i stekpannan och lägg i laxen i stekpannan. 
  5. Krydda rikligt. Smula över timjan, eller använd färsk om du har det hemma. Riv färsk ingefära. 
  6. Låt ligga i pannan på medelsvag värme till laxen börjar bli genomstekt
  7. Tärna paprika, dela moroten på mitten och skär i smala bitar. Finstrimla purjolöken.
  8. Lägg i stekpannan.
  9. Avsluta med att hälla på kokosmjölken. Kokosmjölken är ganska söt i sig, så extra salt kan behövas. Låt koka ihop under lock i 5 minuter på medelsvag värme
  10. Servera med pressad potatis eller bulgur.
Det blev verkligen gott, om ni vill testa detta så är ett tips att ladda med mycket att dricka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar