8 februari 2015

Det stora äventyret - Getty Villa, dag 3

The Getty Villa
Hej igen!

29 januari 2015

Idag skulle vi få ta med det minsta barnet på en utflykt. Det blev till The Getty Villa som visade  konst, arkitektur och trädgård, som Elina länge tänkt att besöka. Vi hade några trevliga timmar där.
Först kaffe!!! för min del, och en chokladbiscotti som vi delade på tre (på grund av att den var så stor!).

Därefter såg vi en introduktionsfilm om museet och grundaren Jean Paul Getty som var en av världens första dollarmiljardärer och under lång tid en av de mest förmögna personerna i världen. Han var en entusiastisk konstsamlare, speciellt av föremål från antiken och renässansen. Han testamenterade en stor del av sin ansenliga förmögenhet till ett museum som skulle samla denna konst och visa den för allmänheten. Under den första tiden inhystes konstsamlingarna i en stor villa i medelhavsstil som Getty förvärvat i kullarna i Topanga, mellan Santa Monica och Malibu - det är här vi var. Om jag fattat det rätt så finns ju mycket kvar här men det finns ytterligare ett museum i Los Angeles som byggdes på 1990-talet och som heter Getty Center - det är det förnämsta konstmuseumet och har en av världens främsta samlingar av speciellt antik- och renässanskonst.

Det fanns mycket att titta på men familjerummet var nog det roligaste, tyckte vi nog alla tre. Här fick vi bland annat rita mönster på krukor (ej antika förstås). Elina var besviken på att det inte fanns något vatten i poolen framför huset. Eftersom det är vintertid så var väl inte blommorna och örtagården heller i sina bästa prakt - men jag tycker att det var fint i alla fall. Nog om detta här kommer lite bilder.

Fin arkitektur och målningar

 
I familjerummet på Getty Villa målar vi fina mönster på krukor
 
 
Nu var det dags för käk, vi var på Marmelade Café och åt - jag tror vi tog var sin sallad. Gott var det i alla fall. Efter det åkte vi och värdmamman och hämtade de två andra barnen på skolan. Det är långa dagar för dem, då de även har egna val efter skolan som till exempel schack och spanska och ibland Boy & Girl Club efter detta. Jag tror att klockan var ungefär 17.30 när vi åkte från skolan och såg en fantastisk solnedgång. Kanske var det denna kvällen vi sedan åkte till Cosco (tror jag att det hette) och storhandlade. Det är inga dåliga volymer de säljer. Bordsmargarin i 2,2 kilos-förpackningar, mjölk i gallon - 5-litersdunkar och så vidare. Ännu en upplevelserik dag till ända! /M

Lite mat sitter fint på Marmelade Café
 
Highway 1

En fantastisk solnedgång, vid ungefär klockan 17.30.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar