20 februari 2012

Världens godaste semlor

Semlor ca 20 st

Eftersom vi skulle ha många gäster och ändå ville ha ett antal semlebullar över till oss själva gjorde vi dubbel sats. Vi gjorde alltså cirka 40 bullar. Följande ingredienser är dock till 20 stycken.

100 g smör
2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
11-12 dl vetemjöl special
1 ägg (till pensling)

Fyllning
400 g mandel
4 dl florsocker
4 dl vispgrädde

Vi började med att smälta smöret och blandade i kardemumman och mjölken. När temperaturen var 37 grader hällde vi över vätskan i vår kära assistent tillsammans med jästen. Sedan tillsatte vi socker, salt och nästan allt mjöl. Degen arbetades i maskinen i 5 min (10 min om du gör det för hand). Nästa steg: Jäsningen 1 timme under bakduk.
    När degen var sådär perfekt och väldoftande knådade vi lätt degen med resten av mjölet. Vi gjorde normalstora bullar som sedan jäste i 30 min under bakduk och blev stora och mäktiga. När de jäst klart penslade vi dem med ägget. Bullarna var i ugnen, 200 grader, i ca 15 min.
    Receptet hämtade vid från Coop, men här något omgjort :-)


    Resultatet: Perfekta, godaste fluffigaste kardemummabullarna vi någonsin gjort! Vilken succé!

2 kommentarer: