23 februari 2012

Moussaka

Visst har vi ätit moussaka, denna grekiska gratäng, men aldrig lagat - men någon gång ska ju vara den första. Det var inte speciellt svårt men tog sin lilla tid. Det som jag blev lite förvånad över vad att det skulle vara kanel i, ja vi har mycket att lära :-)

Ingredienser
4-6 port
2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt

Köttfärssås
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost 
1 krm salt
1 ägg

Vår variant
Receptet kommer från arla.se, men som vanligt måste vi ju ändra lite i receptet. För att få lite tuggmotstånd så skivade vi några morötter och la i - inte helt fel tyckte vi.

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 minuter. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 minuter. Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 minut per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. 

Servera gärna med en grekisk sallad, ja det hade ju inte vi den här gången men nästa gång kanske....
Summa summarum - mycket gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar