24 september 2012

Kantarellsoppa toppad med blomkålssvamp

Igår tog jag och dottern en promenad för att se om vi kunde hitta någon svamp. Till en början hittade vi förvisso en hel del svamp men inte de vi var ute efter, det vill säga gula kantareller och "trattisar". Det är bäst att hålla sig till de svampsorter man är säker på.... dessa lyste tyvärr med sin frånvaro. Jag hittade en skapligt stor blomkålssvamp och den kan man ju inte ta miste på. Vi gick vidare och där hittade vi dem äntligen - kantarellerna! Vi hade att göra ett tag med att plocka dem men  var ju riktigt trevligt :)

När vi kom hem var vi ganska frusna så vad passade inte bättre än att göra en kantarellsoppa. Här är receptet vi utgick från. Vi hade inget vitt vin eller sherry hemma, men det funkade ändå (vi tog motsvarande mängd vatten i stället). Vi toppade soppan med stekt blomkålsvamp. Det var riktigt mumsigt och mättande. Här är receptet som vi hämtat från kokaihop.se.



Ingredienser till soppan
300 gram kantareller
50 gram smör
1 st vitlöksklyfta
3 st shalottenlökar
1 dl vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
1 liter kokhett vatten
2 st höns- eller kycklingbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
0,5 tsk salt, smaka av!
2 krm vitpeppar, smaka av!
3 dl vispgrädde
1-2 msk torr sherry för extra piff

Gör så här:
1. Rensa svampen. Ta undan några små fina svampar att använda som dekoration. Skär resten i småbitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök fint.
3. Smält smöret och fräs lök och svamp tills vätskan nästan kokat in.
4. Strö över mjölet och rör om.
5. Häll på vin och vatten (gärna kokhett) och smula i buljongtärningarna/fonden.
6. Låt småputtra cirka 15 minuter under lock.
7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
8. Bryn de små fina kantarellerna (blomkålssvamp) i smör och strö ut dem över soppan.

I receptet stod det att man skulle servera västerbottenmuffins till. Det får bli en annan gång...

/M o D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar