Har ni funderat på hur man gör de fantastiskt fina hjärtformade knäckebröden som vi har på vår header?
Receptet som jag vet att ni alla väntat på kommer här:
Ingredienser:
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakning
Gör så här
1. Blanda de torra
ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.
2. Värm mjölken
till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går
ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra
ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som
möjligt.
3. Dela degen i
åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med
plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.
4. Sätt ugnen på
180 grader.
5. Kavla ut varje
degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Antingen kan du göra hål med en gaffel för att skapa lite struktur i bröden eller så använder du en kruskavel så det blir håligt.
6. Ta ut
portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att
skära ut önskad form.
7. Lägg bröden på
bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar